Dalahästar

 

Nyligen gjorde min hustru och jag en tur till Dalarna. Ett besök i Nusnäs är lika viktigt för oss som hos Carl Larssons Sundborn för den rätta dalakänslan.

I Nusnäs vid Siljans norra del startade bröderna Olsson 1928 ett företag för tillverkning och försäljning av handsnidade dalahästar – en tradition som går så långt tillbaka som 1500-talet. Idag är denna färgglatt dekorerade trähäst kanske en av våra mest kända exportvaror. Tillverkningen går i stort sett till på samma sätt som den alltid gjort: Täljande och målande för hand. Framställning sker säkert på flera orter men har en mycket stark koppling till Dalarna. Nusnäs är kanske mest bekant.

 

Min pappa var träsnidare på fritiden nere i Västergötland och vi åkte ofta till trakterna runt Siljan för där menade pappa att riktigt hantverk var som bäst. Och där kunde man hämta inspiration. Pappa föredrog lind som ämne till sina älgar och gubbar medan snidarna i Nusnästrakten använder lokalt virke av tätvuxen fur.

Vilken typ av trävirke man än föredrar så är framställningsordningen densamma: Efter formsågning tar täljandet vid. Oftast är det träsnidare från orten som utformar hästarna med vassa moraknivar – dessa enkla och tidlösa redskap. Min far sa att hans egna moraknivar som var omslipade så många gånger att bladen knappt var längre än en pekfingernagel:

”Man måste ha träämnet och kniven nära hjärtat när man täljer och själva bladet ska vara en förlängning av fingret.”

 

I den lokala träsnidarklubben som jag tillhör i Stockholm finns en kamrat som täljer dalahästar idag. Han får regelbundet nedskickat till sig en kartong med formsågade ämnen att bearbeta med  kniv och sedan returnera. Med rutin och känsla är han så duktig att han tjänar en slant utöver nöjet!  

Jag fick chansen att prova på och resultatet syns här på bilden. En häst som inte var större än en tändsticksask. Det tog lång tid att färdigställa den (märkligt nog), så det hade aldrig varit lönsamt att hålla på med för min del.

Men det är egentligen själva snidandet som är grejen!

OA forlaga dalahast

 

OA Gra hästJag köpte för en tid sedan en trasig och ganska medfaren lite större dalahäst i trä på loppis. Den spacklade jag, slipade och målade i grå färg. Mönstermålning i samma klass som originalen skulle jag aldrig klara av. Men resultatet i form och en färg blev rätt så intressant.

 

 

 

 

 

OA BetonghastNästa försök blev att gjuta en betonghäst i pepparkaksform.

 

 

 

 

 

 

 

Så här är det kanske med bra idéer och produkter: Många vill vara med och kopiera ett vinnande koncept! Det är väl OK att åka med för eget bruk men problem uppstår när kopian utges för att vara original och kanske t.o.m marknadsföras som sådan! Ett välkänt fenomen dessvärre! En s.k. ”Rinkebyhäst” dök upp för några år sedan. Det kunde vara en kamel, elefant eller tom en älg i plast som sedan dekorerats med dalamotiv. En kul parodi  tycker jag och med egen profil!

dalahorse-1503206_1920

Åter till Nusnäs: Efter spackling och grundmålning (röd är vanligast), vidtar s.k krusmålning dvs. dekoration för hand. Det är ett mönster som är släkt med kurbits och kan växla i utseende mellan dalasocknarna.  Framställningen av dalahästar – öppen för besökare att följa är oerhört fascinerande! Hästen själv är fullkomlig tycker jag i sin perfektion och anspråkslöshet!

Efter lackning  är dalahästen klar. Ca 100.000 stycken tillverkas per år och rider sedan ut i hela världen.

 

Hoppla!

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande