Nu är det några månader sedan vi kom hem från vår första ”longstay”, en månad i Thailand med mycket golf. Ett vet vi, det var inte sista gången!

Vi är vana att resa oplanerat, boka flygbiletter och en första hotellnatt och så iväg. Väderprognosen bestämde resmålet. Men nu var vi något äldre, bekvämare, hade mera packning (golfbaggarna), krav på både golfbanor och boende.

I november förra året började vi planera, med avresa 6 veckor senare. Läs gärna om den planeringen, LÄNKDe finns också några reseberättelser inspelade (podcasts) inspelade som du kan lyssna på, LÄNK.

Från ett av templen på morgonpromenaden

Från ett av templen på morgonpromenaden

Vi arrangerade resan själva. Hittade en villa i ett litet ”svenskområde” utanför Hua Hin med hjälp av bekanta. Stort hus i liten uppvuxen trädgård med liten pool. Standarden låg på bättre hotell, priset på sämre hotell. Området sköttes av Chai med personal. Chai fixade golftider och transfer till ett något rabatterat pris. Han ordnade också några utflykter.

Närområdet erbjöd promenadstråk på grusvägar i det thailändska samhället, en stor välsorterad matmarknad och ett flertal smårestauranger i vägkorset en kilometer bort.

Gångavstånd till stranden

Gångavstånd till stranden

På kvällen tog vi ofta taxi eller tucktuck till centrum.

Inom en halvtimmes transfer fanns säkert 10 utmärkta golfbanor, Black Mountain och Banyan var bäst.

Så här i efterhand tror jag att det var rena turen att resan blev så lyckad som den blev. Nu vet vi mera och börjar planeringen tidigare … Spännande!

 

Resmål – klimatet bestämmer

Vilket resmål man väljer för sin vintergolf beror mycket på sin inställning till värme. Vill man packa understället och vinterhandskana för säkerhets skull? Jag är en vacketväderspelare och vill ha både sol och värme. För andra räcker det med sol.

Här kommer några exempel:

Södra Portugal
iö portugalPå Golf Plaisirs hemsida kan man med hjälp av temperaturkurvor bestämma sitt resmål. Om du tycker att grundtemperaturen ska ligga över 20 grader kan du åka till södra Portugal maj – oktober, om 15 grader är OK är södra Portugal ett resmål året runt.

IÖ CypernCypern
Cyperns värmekurva ligger över 20 grader nästan hela året.

 

Thailand
I Hua Hin på sydöstra kusten i Thailand är det moderat temperatur och nästan inget regn under oktober till mars. Temperaturen ligger mellan 30 och 33 grader, antalet soltimmar per dag är ca åtta. När vi var där i januari/februari var luften behagligt torr.

Så om man som jag föredrar 25 – 30 grader, då kan resmålet vara Thailand.

 

Reslängden

Researrangörerna brukar erbjuda longstay från 3 – 4 veckors reslängd. Att sedan förlänga resan är säkert inte något problem. Åker du på egen hand, är det bara att leta billiga flygstolar.

Vi var borta i fem veckor och jag skulle kunnat stanna lika länge till.

 

Boende

Problemet med att åka på en arrangerad resa tycker jag är boendet. Om man inte vill bo på hotell eller i lägenheter i anslutning till golfbanan, så klart.

Inte en människa ...

Inte en människa …

Longstay för oss nordbor handlar vanligen om lågsäsong på resmålet. Ofta hamnar man på en stor anläggning som är i princip tom. Vi har råkat ut för öde golfstäder där bara ett fåtal affärer eller restauranger är öppna. Efter någon vecka blir det tråkigt även om man spelar golf varenda dag. En golfrunda tar kanske fem timmar. Sover man åtta timmar är det 13 timmar varje dag som ska ”upplevas”.

Hyra privat villa, det kommer vi att göra nästa gång också.

 

Golfspel

Caddien beredd

Caddien beredd

Ibland är det golfbanorna som är det viktigaste. Vissa ”sparar på golfbanor” och letar efter områden med utmanande, vackra, varierade, välskötta banor som man inte varit på tidigare. Medan ytterligare andra vill ha variation; vi vill ha minst 5 (eller 10) banor att välja på inom ½ eller 1 timmes resa.

Ta några timmar och surfa runt bland golfresearrangörernas hemsidor, titta särskilt efter väder och variation på banorna! Då utkristalliseras snart ditt ultimata resmål.

 

Resa med researrangör eller på egen hand

+ + Allt är planerat och klart när man reser med researrangör. Det enda som du måste göra själv är att bestämma med vart du vill åka och när då.

+ + Det blir billigare att resa med researrangör. Som enskild kommer du inte över rabatterade greenfee, så vid samma antal golfrundor blir den kostnaden mycket högre. Och det är golfen som kostar …

+ + Det är trevligare att resa med researrangör. Efter några rundor med vilt främmande människor, bestämmer personkemin om du träffat nya golfvänner eller nya golfbekanta. Oavsett vilket kommer ni att träffas ofta under olika arrangemang som ingår i biljetten. Ni spelar och tävlar tillsammans, äter tillsammans, tar en drink eller åker på utflykt.

Trots alla fördelar är det ändå vintergolfare som reser på egen hand. Den totala friheten har olika värde för olika personer.

 

Vår vintergolf 2015/2016

Trots alla fördelar med att köpa ett golfpaket, kommer vi nog ändå att resa på egen hand.

Eftersom vi ligger så tidigt i planeringen ska jag testa en kompromiss. Vi försöker köpa golfpaket inklusive tävlingar och gemensamma middagar av någon av arrangörerna på plats. Kanske det går …

Eller så anordna en resa för en egen grupp av trevliga golfsugna människor. Resan går till Hua Hin oktober/november alternativt januari/februari. Vi kommer troligen att bo i Hua Naa strax utanför Hua Hin och spela golf 3-4 dagar i veckan. Anmäl intresse: Jag är intresserad!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande