Brott mot äldre minskar

Antalet anmälda åldringsbrott har minskat kraftigt under 2016. Medial uppmärksamhet, ökad medvetenhet hos äldre och långa fängelsestraff för brottsaktiva ligor är en stor del av förklaringen, enligt polisen.

Ett skäl till framgången är också att polisens Circa-grupp. Flera medlemmar i ligor som specialiserat sig på åldringsbrott har hamnat bakom lås och bom. Eftersom det enligt polisen ofta handlar om återfallsförbrytare gör det stor skillnad när dessa sitter bakom lås och bom. Dessutom är en faktor troligen att hårdare straff dömts ut än tidigare. Tidigare dömdes de för färre brott och då blev det kortare straff.

 

Ett tydligt tecken på polisens prioritering av åldringsbrott var hanteringen av rånet mot Birgit Bergkvist (LÄNK), hon blev bestulen på sitt kortokort av ficktjuvar.

När brottet anmäldes var hanteringen snabb och engagerad. Inom några timmar kom dessutom polisen till Birgit för att hon skulle beskriva vad som hänt.

I polisrapporten kunde hon sedan läsa att övervakningskameror fanns både när rånarna kom över koden och när kortet sedan användes för uttag. Så det känns som brottet mot Birgit inte kommer att hamna i högen av ouppklarade brott.

 

 

 

 

På polisens hemsida finns utförlig råd om hur man kan förebygga brott mot äldre och funktionsnedsatta (LÄNK) och broschyrer att ladda ner. Bland annat finns nedanstående råd:

 

Hur du kan skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

 • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
 • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
 • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
 • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
 • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

LÄNKBroschyr: Ditt hem är din borg – så förebygger du stöld och bedrägerier som sker i hemmet (pdf)

Hur du kan skydda dig utomhus

Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefon i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

 • Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
 • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

LÄNKBroschyr: Var på din vakt – så förebygger du stöld och bedrägeri i offentlig miljö (pdf)

 

 

IMG_0487SKRIBENT: Ingrid Österberg
FOTO: polisen.se

 

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

1 kommentar

 1. Berit Båryd

  Hoppas verkligen att de få fast ynkryggarna som gav sig på Birgit och att de burar in dem för lång tid och att de får höga böter. Och de ska ju betala tillbaka till henne med ordentlig råge!!!

  Det är ju roligt att äldrebrotten minskar, men tyvärr kan man väl inte få bort dem helt???

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande