För några veckor sedan publicerades min bok TREDJE STEGET – Intervjuer om en ny fas i livet. Det är nog den roligaste bok jag skrivit. Eller rättare sagt – jag har nog aldrig haft så roligt när jag skrivit tidigare. Det skulle i så fall vara när jag skrev Att leda med glädje tillsammans med Pia Sundhage. Detta med samskapande har sin egen krydda. Tredje steget har haft sin tjusning i att jag samskapat med intervjupersonerna i boken. Tidigare har jag trott att jag tyckt om att intervjua människor, som också är en del av mitt arbete med stöd till chefer. Nu vet jag att jag älskar att intervjua människor. Alla människor är intressanta. Alla människor är en berättelse, som psykiatern Clarence Craafoord sa.

Tredje Steget av Elisabeth Solin

Jag kan se i datorn att det första utkastet till TREDJE STEGET skrev jag som 58-åring. Antagligen var det då det långsamt gick upp för mig att jag själv närmade mig 60-strecket och så småningom min egen pensionering. När jag slutade mitt arbete som lärare i folkhälsovetenskap på Örebro universitet för två år sedan och enbart arbetade som konsult vek jag tid åt skrivandet. Det roligaste var ändå inte att sitta vid datorn utan att jag fick träffa så många människor med olika bakgrund, olika livsstil och levnadsomständigheter.

Jag reste till Skåne och intervjuade Gun Hansson i Lund som lärde mig om gerotranscendens och att våga vara sig själv. Sedan blev jag upplockad vid Pågatåget i Ystad av Birgitta Piper som är ekonomijournalist. Pengar och pension är trixigt, men Birgitta delade med sig av sin kunskap. I Stockholm fick jag träffa Nisse Simonson och prata minnets möjligheter och Per Thorsell som tappade minnet när han förlorade sin status som personaldirektör. Malena Ivarsson och Lennart Koskinen föranledde också Stockholmsbesök. Jag blev lite klokare och så också läsarna av boken så småningom, hoppas jag.

Eftersom jag själv är örebroare hittade jag flera intervjupersoner i Örebro med omnejd. Forskare på Örebro universitet delade med sig kunskap om hälsans hörnstenar och om fysisk aktivitet för oss 60-plussare. Hur ska man tänka om styrketräning och konditionsträning, om balans och smidighet?

Andra forskare som Peter Währborg och Magnus Lindwall fanns i Göteborg. Därifrån fick jag intervjumaterial om stress och pensionering från Peter, demens och fysisk aktivitet av Magnus.

Från början hade jag enbart tänkt fråga pensionärerna om deras tankar och känslor av att gå in i en ny fas i livet, men så började jag fråga även experterna om deras privata tankar om att bli pensionär. Antagligen kom det spontant när jag upptäckte att nästan alla de jag ville intervjua själva var 60-plussare. Alla jag frågade om de vill medverka i TREDJE STEGET som experter tackade ja! Och alla berättade dessutom beredvilligt om sig själva. Det var gav det lilla extra, en bonus.

Privatpersonerna jag intervjuade hade alla varit pensionärer några år. De delade generöst med sig av sina rädslor och sina drömmar. Rädslan att mista status. Leva med lättare packning. Glädjas åt en ny man. Ge varandra utrymme i den relation som kanske varit livslång men nu sätts på sin spets.  Vara 60-70 år men känna sig som en 20-åring. Gå tillbaks till jobb. Göra skillnad för andra. Och att träna sig i att trivas i sitt eget sällskap.

Min förhoppning är att TREDJE STEGET ska fungera som inspirationskälla och stimulera till samtal och reflektion om övergången och om livet efter arbetslivet – för individen, för vängruppen, för en bokcirkel. Boken behöver inte alls läsa från pärm till pärm utan man kan låta sig fångas av de teman man dras till i stunden.

För egen del har jag fått många tankar om vad man kan göra med alla de timmar som tidigare varit arbetsvecka. Det har också blivit allt klarare för mig att pensionering ger frihet. Men frihet till vad? Det får man allt fundera ut själv!

Jag själv ska fortsätta att intervjua människor. Jag kommer att erbjuda människor att få sin livsberättelse nedtecknad; guldkorn och vändpunkter i deras liv. Datorn ger möjlighet att skapa en vacker bok med text och foton – även från förr. En värdefull gåva till barn och barnbarn. Och jag tänker ha roligt!

TREDJE STEGET – Intervjuer om en ny fas i livet kan beställas på www.solin.se/mindshop.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande