Nej, spela golf det är ingenting för mig! Helt bortkastad tid! Det får man ofta höra från icke golfande bekanta.

Att lågintensiv träning, som till exempel golf, är optimal för hälsan visar bl. a forskning gjord av professor Anders Ahlbom vid Karolinska Institutet. I rapporten fastslogs även att golfare lever längre än icke-golfare och översatt till medellivslängd kan skillnaden bli så stor som fem år. En undersökning genomförd vid Örebro Universitet visar att golfspelandet har en positiv inverkan på den psykiska hälsan. Den psykiska hälsan definieras här som bättre koncentrationsförmåga, sömn och humör, att känna sig friskare och ha ökad livskvalitet. Bli en golfande senior!

Vacker natur

Vacker natur

Att dagligen vara ute i friska luften ordinerar varje läkare som grund för ett aktivt liv. Promenera och njuta av vacker natur, det är det som är golf. Och även om solen inte skiner, finns den där bakom molnen och ger dig tillskott av det livsviktiga D-vitaminet.

Det tar tid att vara golfspelare. Och det har du som senior. Golf är definitivt ett botemedel mot en alltför stillasittande tillvaro. En golfrunda tar 4 – 5 timmar, man promenerar 5 – 10 kilometer. Orkar man inte gå hela sträckan kan man åka golfbil mellan hålen, men slå på bollen måste man!

Det är inte många sporter man kan bli bättre i som senior, men det kan man bli i golf. Som vanligt gäller att övning ger färdighet. Och det är inte bara promenadmusklerna som används. Mycket böj och sträck och så ner på knä och hämta bollen i hålet. Varje slag sätter också hjärnan på prov, full koncentration ger de bästa slagen.

Infor forsta utslag

Träning inför första utslag

Många övar på övningsområdena, på ”driving range” eller “putting green”, före eller mellan golfrundorna. Sällskapsrundor med damgolfare, andra golfvänner eller med sin egen respektive är kanske den vanligaste övningsformen. Det finns också en uppsjö av olika tävlingar att delta i. Och man spelar mot sig själv, spelar man bättre än sitt handicap (sin egen nivå) vinner man kanske!!

I samband med pensioneringen försvinner den vanligaste mötesplatsen för sociala kontakter.Många känner sig ensamma. Man måste skaffa sig nya mötesplatser som gärna kombinerar social samvaro och olika former av aktiviteter. Aktiviteter som skärper sinnet, skapar nya upplevelser och som dessutom leder till att styrka och rörlighet bevaras framhålls i många undersökningar som nyckeln till ökad livskvalitet. Det handlar om att bryta vardagslunken och möta andra människor under trivsamma former.

Kenneth, Lisbeth, Janne och Ingrid - 4 golfvänner

Håkan, Lisbeth, Janne och Ingrid – 4 golfvänner

Golfare är trevliga och lättsamma att umgås med. Efter att ha spelat några rundor med samma person/par är man ”bekanta”, att avsluta dagen med en gemensam fika känns naturligt. Efter ytterligare några rundor utbyter man telefonnummer och planerar gemensamma rundor, och se där – du har en ny golfvän!

Golf kan utövas långt upp i åldrarna. I golftidningen kunde vi i våras läsa om två 90-åriga damer som fortfarande spelade golf varje dag som golfbanan var öppen – nästan hela året. Den ena åkte oftast golfbil, men den andra drog fortfarande sin vagn.

Seniorgolfen i Uppland

Seniorgolfen i Uppland

Många golfklubbar har en sektion för Old members (OM). Deras målsättning är att bedriva verksamhet som kan locka dig att både vara med i deras tävlingar och den sociala samvaron. För deltagande går gränsen vid 55 års ålder, men är oberoende av spelhandicap, kön och om du föredrar att spela på 18- eller 9-hålsbanan. Mottot är: Träffas, Trivas och Tävla

I vår senaste tävling spelade vi tillsammans med en mamma (40+) med 10-årig son, en farfar (75+) med 20-årig sonson och så min man och jag (65+) (ja, vi var sex i bollen, det var greensome).  Alla tyckte att de hade en riktigt bra dag! Om nu inte barnen spelar golf, satsa på barnbarnen – och du gör en insats för golfens framtid.

Många aktiva seniorer reser. Golfresor finns i mängd och då är du garanterad resesällskap med samma intresse som du. För golfspelare är ofta ”nördar”, som helst grupperar sig med andra golfare. Det är inte på många resor som en person som reser ensam, är garanterad sällskap från första stund. Innan första kvällen är slut har du fått några nya golfbekanta.

Loftahammars GK

Loftahammars GK

Golf – liksom all annan sport – var inget för mig, det var jag helt övertygad om. Men så för tio år sedan byggdes golfbanan i Loftahammar och min man anmälde oss (55+) och barn med respektive till en av de första golfkurserna. Efter två säsongers tragglande fick jag mitt gröna kort och kunde gå min första golfrunda som fullvärdig medlem. Nu spelar jag två till tre gånger i veckan under säsong.

Så tveka inte, bli en golfande senior! Ta kontakt med närmaste golfklubb och fråga om deras Old members-sektion.

 

PS. Du kan också läsa om hur roligt vi har i Loftahammar, LÄNK. DS

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande