BLANDAT FRÅN FÖRR

ARTIKELARKIV

Spela kula och hoppa hage!

När vårsolen tittar fram, och man ser takdroppar falla mot marken, kommer jag osökt att tänka på barndomens vårar. De nostalgiska tankarna framträder starkare ju äldre man blir.

läs mer

Skit i traditionerna

”Skit i traditionerna” heter en bok av den danske författaren Leif Panduro. Jag bläddrade i mitt tummade exemplar häromdagen och tänkte på hur mycket kul julen kan vara men samtidigt tvång, elände och ensamhet för en del.

läs mer

Tankar bakom ratten

17 år gammal gick jag till sjöss. Anställning på Johnson Line. Godkännande av en mamma som var fiskar- och skutskeppardotter från Tjust Skärgård.

läs mer

Inte fin nog

Året var 1959.

När det började närma sig jul började mor funderar på att hon ville hälsa på morfar och mormor och så småningom bestämdes det att vi skulle åka till Danmark.

läs mer

Vi, motorburna!

Jag hade fyllt 15.

Jag gick och läste och börjar också på syfabriken som springflicka. Det var inte lätt, jag var så otroligt blyg, vågade knappt yttra ett ord.

läs mer

Mitt möte med “Linus på linjen”

”Senora svedese! Senora…”

En kvinna, som var i sällskap med en liten flicka, kom utför en trappa som mynnade ut på den smala gata jag gick på. Hon ropade och vinkade, och det verkade som det var mig hon ropade på.

läs mer

Akta dig för hästar och hundar!

Mitt barnbarn Erik just har ringt och bett att få intervjua mig. Erik ska bli gymnasielärare i bland annat historia och på schemat står nu en kurs om 1900-talet. En intervju med en gammal (!) människa väntas levandegöra detta århundrades utveckling och förändring.

läs mer

När ett liv tar slut

Vi dansade en natt och anade båda att det skulle bli en fortsättning. Efter nästan femtio år lämnade han livet och mig på samma snabba sätt som det hade börjat. I den svåraste av stunder mötte jag kvinnan jag aldrig glömmer.

läs mer

Med krösatåget mot framtiden

Så har ungdomsåren rullat vidare för Barnet på Ön, som var jag en gång.

Den första etappen mot framtiden och yrkeslivet går med den smalspåriga järnvägen mellan Västervik och Hultsfred och vidare med buss till Vimmerby och min anställning som volontär på Vimmerby Tidning.

läs mer

Tanten med den svarta väskan

Det var i en tid med andra livsbetingelser och andra värderingar när Barnet på Ön, som var jag en gång för längesen, fick lyssna till den första ”sagorna” om hur liv blir till.

Det var inte storken som kom flygande till vår ö. Nej, det var ”Tanten med den svarta väskan”.

läs mer

Sju veckor lindad i fetvadd

Och livet gick vidare för flickan på ön, hon som växte upp i en miljö fjärran från vår tids livsbetingelser och värderingar. Flickan på ön, som var jag en gång …

läs mer

Barndomens sysslor

Innan vi klivit ur sängarna hade mamma gått ut i ladugården för att sköta det som skulle skötas där. Därefter hade vi barn våra bestämda sysslor att ombesörja.

läs mer

Sol-Lisa, barnamörderskan

En sann men mörk berättelse som utspelade sig i min gamla hembygd på 1700-talet. Berättelsen påvisar hur grym kyrkan i Sverige kunde vara mot sina församlingsbor på den tiden.

läs mer

Minns du …

Idag ska jag åka iväg till barndomsvännen Inga-Bodil och få fina eftermiddagstimmar. Milda makter, så många ”minns du” som kommer att höras.

läs mer

The times they are changing´

En av de mest kända sångerna som årets Nobelpristagare i litteratur sjunger heter just så. Den handlar om hur tiderna förändras och att vi, den äldre generationen, måste lära oss att acceptera och förstå de unga och att nya vindar blåser ….

läs mer

När far rökte böckling

Jag stod vid fiskdisken igår och funderade på om jag skulle köpa ett par böcklingar till smörgåspålägg. Då kom jag att tänka på Elvy på Värmansö och hennes dikt ”När far rökte böckling”.

läs mer

Första torpet

Inom promenadavstånd från där vi bor i Stockholm ligger Roslagstull som är en trafikkarusell till och från öster. Här finns också en grön korridor av Nationalstadsparken, ett viktigt andningshål.

läs mer

Dra till med ett ordspråk

Ordspråk är meningar med ord som håller på att försvinna ur Svenska Akademiens ordlista, men som trots detta passar förvånansvärt bra in i de flesta vardagshändelser.

läs mer

Steniga minnen

Nyligen skrev Ingrid om hur hon med både möda och glädje byggde en stenmur. Flera ”steniga minnen” dök upp i min hjärna när jag läste hennes artikel.

läs mer

Kläckningstider!

I fredags rusade de ut, de nykläckta studenterna. Dagen innan hade Z och jag iakttagit några stora föremål liggande på en åker. De hade inte den vanliga vita eller vitgrå färgen utan var skära.

läs mer

Ung på 50-talet

Det känns som jag levat i en helt annan värld än dagens – och många år har ju faktiskt gått sedan min tonårstid i slutet av 1950-talet.

läs mer

Old Tjikko

Sverige är inte bäst på det mesta längre. Men det finns en sak vi är världsbäst på, gamla träd.

läs mer

Brygghuset

Tvättdag igen. Jag skriver detta medan min tvätt ystert tumlar omkring i de gemensamma tvättmaskinerna. Annat var det när jag var barn, då var tvättdagen en långdragen historia. Vårt brygghus (bykhus) låg minst 200 meter från hemmet. Mamma, mormor samt diverse andra...

läs mer

Mina symaskiner

Ingrids artikel med rubriken "Hållbar teknik" (nyligen införd) hyllade en gammal Bernina, och det är den verkligen värd. Men det hon skrev väckte också många tankar och minnen och jag kände en plötslig längtan att kanske berätta lite om andra symaskiner i mitt liv och...

läs mer

Fågelsjö i Orsa Finnmark

ATT ÖDES JORD UPPTAGA OCH BRUKA Till de stora skogarna där Dalarna, Härjedalen och Hälsingland möts kom på 1600-talet två av de 20.000 finnar som fått nådigt tillstånd att i Sverige ”ödes mark upptaga och bruka”. De var goda hantverkare och de var skriv- och...

läs mer

Halsbloss

När jag var barn rökte nästan alla. Mina föräldrar, mina farbröder, mina mostrar, ja alla i min närhet. Vi ungar lekte och stojade i en synnerligen ohälsosam miljö. På den tiden ansågs rökning, om inte nyttig, så i alla fall helt ofarlig. Mamma rökte cigaretter av...

läs mer

Bara en hobby …

Livskvalitet, skriver min vän och bloggarkompis Inger så riktigt, det är att ingå i ett sammanhang, att vara väntad, att ha en uppgift, och jag instämmer helt i det hon...

läs mer

Slumpen

Ödet, tillfälligheterna och slumpen är grenar på samma träd.  Ödet förutbestämt eller en tillfällighet. Slumpen aldrig en tillfällighet. Slumpen är ett sätt för Gud att vara anonym. Rimfrosten glittrar på trädens grenar, snön gnistrar och skidorna gnäller under...

läs mer

Här va dä gran! Här va dä gran!

”HÄR VA DÄ GRAN! HÄR VA DÄ GRAN! DEN FINASTE I STAN TE DOPPAREDAN!” Så sjunger Evert Taube i Knallejul.         På Skeppsbron i Stockholm reses för 18:e året i rad en 38 meter hög julgran - framlidne finansmannen Jan Stenbecks gåva till staden. Trädet är minst 100 år...

läs mer

Ett återseende eller en dröm

Jag bromsade in och parkerade i skuggan under ett plommonträd. Ett överflöd av gredelina frukter glänste mot den röda väggen. Nog visste jag att Anna alltid haft gröna fingrar, men det här trädet slog alla rekord. En plastbåt fräste fram över fjärden. Men fyrtio knop,...

läs mer

Det hände på BB 1959

Den spirande våren kom av sig, tussilagon vid vägkanten hukade sig inför de blöta snöflingorna som försökte täcka barmarken. Med händerna om sin runda mage ser hon ut genom fönstret och tänker ”april månad, högsäsong för barnfödslar – i natt blir det nog min tur”....

läs mer

Åtta generationer på en udde i Östersjön

Två kloka män, min far född 1890 och död 1996, och min man född 1921 och död 1993, får ständigt mina tacksamma tankar medan åren rullar. Utan dem hade inte jag och den storfamilj, som blivit min, nu i åtta generationer haft vår Udde på Stora Askö i Tjust skärgård, där...

läs mer

Mormor – vem var du?

Släktforskning år 1996 Med stort intresse läser jag Jan Granaths både lärorika och underhållande kurs i släktforskning här i Mitt Nu. På många sätt har allt blivit både annorlunda och lättare sedan den tiden då jag letade mig bakåt i tiden. Det var i slutet på...

läs mer

Ljusstöpning i mitt barndomshem!

Julen och alla dess förberedelser har alltid haft stor betydelse i mitt liv, troligen för att jag har så många trevliga goda  glada minnen från min barndom. Då på den tiden när jag  var barn var  min mamma fortfarande hemmafru precis i likhet med många andra. Inför...

läs mer


Våra barn hade inte tid att lyssna – så vi skrev en bok

Del åtta i vår radioserie Rosen. “Våra barn hade inte tid att lyssna - så vi skrev en bok” är ett samtal kring ämnet släktforskning mellan Birgit Bergkvist och Inger Göransson. De utgår från den bok de skrev tillsammans som utspelar sig på 18- och 1900-talet. De läser...

läs mer

Historieskatten

Hej Emely Christensson! Du har startat ett projekt som heter Historieskatten, vad det är för något? Historieskatten är ett projekt för att glädja äldre, föra generationer närmre varandra och för att rädda Sveriges skatt av (livs)historier. Hur kom du på idén? Jag är...

läs mer

Släktforskning – mer än namn och årtal.

Det vanligaste när det gäller släktforskning är kanske att följa en släkt genom födelse- och dödslängder, genom husförhörslängder och församlingsböcker. Men samtidigt som man lägger nya namn och nya årtal till sin släktforskning ökar nyfikenheten: hur levde...

läs mer

Calle Schewen i Roslagens famn

På Rådmansö finns vår sommarbostad ca 7 mil från Stockholm. Där vill vi vara allt större del av året , speciellt nu när vi är pensionärer. Roslagen kallas landskapet och Frötuna vår församling, beläget strax söder om Norrtälje, vid norra änden av Frötuna Kyrksjö. Den...

läs mer


Mannen med de många västarna

Del sju i vår radioserie Rosen. “Mannen med de många västarna” är ett samtal kring ämnet släktforskning mellan Birgit Bergkvist och Inger Göransson. I avsnittet delar de med sig av tips kring släktforskning och berättar om den process de gått igenom. Men du får också...

läs mer

ÄLGAR, BERG OCH SKJUTJÄRN

I närheten av den plats där jag växte upp ligger platåbergen Halle- och Hunneberg som uppifrån liknar två bakelser vid Vänerns strand. De fick sin form före och efter inlandsisen. Skiktet överst består av vulkanisk diabas – en hård bergart. Under ligger mjuka, på...

läs mer

Att bo på vandrarhem

Att bo på vandrarhem är anspråkslös frihet och kravlös förflyttning. Tillsammans med maken och hunden har jag just tillbringat en vecka med övernattning i tre vandrarhem – alla i olika landskap.  Vandrarhemsboende har under alla år varit en del av min sommar och jag...

läs mer

Sommar = Auktioner och loppis!

Sommar betyder inte förhoppningsvis  bara sol och  värme blommor och grönt för min del, utan även auktioner och loppis. Ända sedan barnsben har jag varit förtjust i gamla saker och ting, vet inte riktigt varför men jag gissar att det är för att jag alltid hängde mamma...

läs mer

Vad min mamma inte visste!

Är man född i Bergsslagen och finns det många i släktens som är mörkhåriga och lätt blir solbrända måste ju det bero på att det finns valloner i släkten. Till skillnad från annat ”utländskt blod” var det fint att vara vallonättling. Så jag startade min forskning...

läs mer

Lena och mormor tågluffar.

När Lena fyllde tretton sa hon: ”Mormor, när jag fyller femton ska du och jag ut och tågluffa”. Du lilla barn, sa jag. När du blir femton år, då vill du nog ha andra kompisar med, om du ska ut på sådana äventyr. Men tänk så märkligt, hon ändrade sig faktiskt inte. En...

läs mer

En äventyrlig radioresa.

Året var 1983 och inte vet jag hur jag vågade. Nu sitter jag då och då smått nervös och förbereder mig för en liten radiobubbla som ska sändas i Mittnu, tryggt övervakad av Anette, vår chefredaktör. Då for jag i två veckor ensam omkring i en liten hyrbil i detta...

läs mer

Berättelsen om två färgarmästare

Precis som i sagan hette den yngste brodern Jöns.  Hans far föddes 1797, hette Pehr Jöransson och var åbo på Hörby 10 i Hörby socken. Han var en betrodd man i socknen och var ledamot i den första skolstyrelsen, senare ledamot i socialnämnden. Som sig bör var han också...

läs mer

Ekorrn satt i granen x 3

1 I min barndoms Vänersborg var det nära till djur och natur. Vänern låg ett stenkast bort med fiske och bad. Som en fondvägg tornade bergen Halle och Hunneberg upp sig på vilka det sprang omkring älgar och rävar i vilt tillstånd. Mina syskon och jag cyklade med mamma...

läs mer

Vänner ses efter sjuttio år.

Vår släktforskning hade nått sitt mål. Ingers och min bok var tryckt och klar. ”Fyra kvinnor – två sekler” var titeln, och det var våra anmödrar Cajsa Olufsdotter och Sara Tyrsdotter, födda i mitten av 1700-talet, som inledde historien. Genom Kajsa Lisa Andersdotter,...

läs mer

Inspiration till släktforskning

I över tjugo år har jag varit en ivrig släktforskare. Till tveksamma medmänniskor säger jag om detta att ”det är som att lägga pussel”. Intressant och spännande och – kanske det viktigaste – det ger en ny förståelse för dem som var mina släktingar. Släktforskning kan...

läs mer

Moster Lisa

Tankarna går som på räls, när man åker tåg. De följer så lätt med skarvarnas regelbundna dunkande, särskilt om man fått en ostörd fönsterplats där ett grönskande och bekant landskap flyter förbi. Något för blicken att förstrött fästa sig vid, allt medan tåget och...

läs mer


Mitt liv som ett måttband

Tredje delen i vår radioserie Rosen. “Mitt liv som ett måttband” handlar om det gångna århundradet. Birgit Bergkvist och Ida Smed Sörensen samtalar kring samhällsutvecklingen och händelser som berört dem. Redigering: Anette Paulsson. För att delta i diskussionen och...

läs mer

Historiskt och vackert på Mäster Mikaels Gata

Mäster Mikaels Gata i Stockholm är en liten gata mellan Katarina Kyrka och klippbranten mot Renstiernas Gata på Södermalm. Den ligger som förlängning/parallellt med Fjällgatan och Stigbergsgatan. Detta är ”Slas-land” dvs östra sida av Södermalm, med Nytorget, Sofia...

läs mer

Längdskidåkning för själ och hjärta

Vi var nog många som på Trettondagen satt framför TV:n och fascinerades av de fantastiska skidåkarna som klättrade uppför slalombacken i italienska Val di Fiemme som avslutning på den s k Tour de Ski. Professionella skidåkare är säkerligen världens mest vältränade...

läs mer

Ett minne från barndomens jular

Till barndomens jular hör ju för många de traditioner som föräldrarna fört med sig från, i sin tur, sin barndoms jul. Så även i mitt föräldrahem. En del av detta förde jag därefter vidare till mitt julfirande i det första egna hemmet – dock inte det som jag nu ska...

läs mer

Jul och hjul!

Nästan varje år drabbas vi av trafikhinder och kyla och alltid blir vi lika upprörda. Journalister intervjuar uppretade resenärer, uppgivna SJ-företrädare och förvånade Banverkare. Högröstade oppositionspolitiker anklagar regeringen. Med andra ord, det är ett himla...

läs mer

Gran med bruten topp

Tant Alma, som var vår närmaste granne och som jag tyckte mycket om, var död. Jag tror det var när jag hade fyllt fem år. Jag minns när farbror Ejnar kom in och berättade det. Han satte sig på en stol och grät, och mamma sa att jag skulle gå in i kammaren och leka med...

läs mer

När Östskogen upphörde att vara världens gräns

Det växte mycket skog i min födelsebygd. Åkrarna var insprängda ljuskilar i barrskogsmattan. Bönder med skog på rot både åtnjöt anseende och var välbärgade. Men för rotlöst folk som min familj fanns bara allemans­rät­tens välsignelser att hämta i skogen. Men det var...

läs mer

Postgång med gångpost

Alldeles självklart anser vi det vara att kunna skicka meddelande till varandra utan minsta fördröjning. Vi gör det via e-post, sms och sociala medier som Facebook och Twitter och – fast då tar det lite längre tid - med vanlig post som läggs i vår brevlåda. Brev och...

läs mer

Vi hade en gång en båt…

Min fars klenod när jag var liten var, som den hette på vår tjustdialekt, "Lillöka", den lilla ekan, fast den egentligen var den största av roddbåtarna. Den minsta var "Breöka", som var flatbottnad, och det var i den som jag redan i femårsåldern fick börja lära mig...

läs mer

Dymmelveckan

Denna vecka är det dymmelvecka.  Det är alltså veckan som inleder påsken som kallas så, och via Google har jag roat mig med att plocka ut några rader om varje dag i dymmelveckan, de flesta hämtade ur "Folktro från förr" av Ebbe Skön. En sak var viktig hela...

läs mer

BOTANISERA I VÅR SKATTKISTA!

 

SÖK per månad

 

SÖK per ämnesområde

 

SÖK skribent

KLOTTERPLANK

Tyck till eller kolla vad andra tycker!

ARTIKELARKIV

SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer

° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This