Det bästa man kan göra för att äta bättre och nyttigare är att laga maten hemma och äta mindre mat ute på restaurang. Det är åtminstone min bild av läget. Den mat man får ute är i regel för salt, äggen kommer sannolikt från burhöns och köttet kan komma var som helst ifrån.

På lunchrestauranger finns det ofta ett salladsbord så man har alla möjligheter att få i sig tillräckliga mängder grönsaker, men dressingen innehåller säkert varmpressad olja, i värsta fall från genmodifierade grödor. Pizzaställen brukar inte sällan ha natriumglutamat i sin vitkålssallad. På kvällsrestauranger är min bild att det serveras alldeles för lite grönsaker, ofta är det bara något litet garnityr. Ju finare restaurang desto mindre grönsaker, vilket är otroligt konstigt. Jag vore tacksam för tips på bra kvällsgrönsaksrestauranger!

Välj ut råvarorna och laga maten själv.

Det är en stor frihet att kunna laga sin egen mat. För mig är det dessutom det roligaste som finns! Det handlar om att skapa, att nära, att njuta och att vara tillsammans med familjen. Jag kan välja ekologiska ägg, kallpressad olivolja, smör istället för margarin, svenskt kött och kyckling samt fisk som jag vet inte är utrotningshotad eller odlad så att tropisk regnskog skövlas. Vem tänker på att räkan som ligger på sushin är en tropisk jätteräka som ligger på WWF:s röda lista som betyder ”låt bli!”? Företaget Pandalus har råa jätteräkor som de påstår är miljövänligt odlade. Det finns alternativ när man lagar själv.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande