Så här i juletid är tidningarna fyllda av idéer och recept på julens delikatesser från när och fjärran. Jag har svårt att ta in allt detta i mitt sinne. I stället går tankarna tillbaka till min barndoms jular, alltid samma maträtter och alltid serverade i samma ordning.

Mina föräldrar växte upp i Skåne. Julmaten var genomgående skånsk. En viktig ingrediens på julbordet vid lunchtid var brunkålen, som serverades till julskinkan, köttbullarna och prinskorvarna. Den ingick senare, som en självklarhet, i mitt och mina systrars egna julfiranden.

Dopp i grytan var också ett måste. Det blev ju en naturlig följd av kokningen av julskinka. Säkert hade skinkspadet fått koka ihop länge och väl eftersom jag minns det kraftigt och välsmakande. Doppet avnjöts med grovt bröd och rikligt med skånsk senap.

Till julaftonens eftermiddagskaffe plockades saffransbröd, pepparkakor och andra kakor fram. Den skånska traditionen levde vidare i klenäterna, eller klenor som mamma kallade dem. Vi barn tyckte egentligen inte så mycket om dem – de smakade inte lika sött som de andra kakorna. I degen ingick en liten slurk brännvin – mycket viktigt och gav anledning till särskilt inköp av denna dryck.

I samband med kaffet kom tomten. Det var något av oss tre barn, som iförd röd luva, svarade för julklappsutdelningen. Först skulle detta barn läsa en dikt, samma dikt som vår mamma hade läst under alla sin barndoms jular.

Nu står jul vid snöig port
klappar på och myser.
Kära barn, släpp in mig fort,
Här står jag och fryser.
Båd åt gammal och åt ung
har jag klappar rara.
Får jag hos dig vara?

Alla: Ja, kom kära jul.

När kvällen kom serverades lutfisk med senapssås – skånsk, grovkornig senap förstås. Och så hade mamma kokt risgrynsgröt med mandel i. Hon skedade upp gröten till oss barn och, se där, alla fick var sin mandel så att vi skulle bli gifta nästa år!

Av julgröten åt vi ganska lite – vi var ju ganska mätta vid det laget. Men mest var det nog med tanke på hur risgrynsgröten på juldagen skulle förvandlas till julens höjdpunkt på matområdet: ris a la Malta. Kall, blandad med vispgrädde och vaniljsocker, serverad med jordgubbssylt.

Och all denna goda mat skulle ju, precis som i våra dagar, tillredas. Skillnaden är både att, åtminstone i min familj, mannen inte tog del i matlagningen och att det inte fanns en frys som kunde fördela kokandet och bakandet över tid. Ett populärt radioprogram dagen före julafton var “Endast mamma är vaken” och så var det hos oss. På julaftonens morgon bakade hon till sist saffransbrödet. Sedan var hon ganska så trött. Kanske hade hon gärna avstått från att servera den skånska traditionens mat – om det hade fallit henne in att det var möjligt.

Brunkål 6-8 portioner, tid 1 ½ timme, ugn 200-225 grader

2 kg vitkål
1 tsk salt per l vatten
3 msk sirap
3 msk soja
4-5 dl skinkspad eller buljong
ev salt
ev 3 msk smör eller margarin

Strimla kålen i matberedare eller skär den i små bitar.

Mät och koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt.

Lägg i kålen och koka i 10 minuter. Häll upp den i durkslag och låt den rinna av.

Bred ut kålen i en långpanna. Ringla över soja och sirap och rör om.

Häll på spad från skinka el motsv. Lägg ev på några klickar fett.

Sätt in kålen i mitten av ugnen och stek c:a 1 timme. Rör då och då. Smaka ev av med salt.

Klenäter

C:a 50 st

4 äggulor
½ dl socker
½ krm salt
1/2-1 citron, skal
2 msk smält smör
1 msk brännvin
3 dl vetemjöl
Fritering: ½ – ¾ kg kokosfett

Rör samman äggulor, socker och salt. Tillsätt rivet citronskap, smör och brännvin. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt ligga i kylskåpet minst en timme.

Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Sporra ut sneda avlånga bitar, c:a 2 ½ cm breda och 10 cm långa. Sporra en skåra i mitten på varje bit. Trä in den ena snibben genom skåran och drag ut den så att kakan blir vriden på mitten. Lägg kakorna på bakplåtspapper.

Hetta upp fettet till 180 grader. Pröva med lite vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på en minut.

Lägg i och fritera några klenäter i taget till de blir gyllengula, c:a 3 minuter. Ta upp kakorna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem i strösocker medan de är varma.

God Jul önskar

Inger G

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande