Är det vackert eller är det fult, frågar man sig ibland, för det tar tid för både öga och sinne att vänja sig vid Islands dramatiska natur.

Efter ett besök vid sjön Myvattnet eller Mývatn, som det heter på isländska, frågar jag president Vigdis Finnbogadottir hur islänningarna orkar ni leva med all dramatik. Och presidenten svarar: Vi kan inte leva i ett land som vårt utan att vara optimister.BB Island Myvatnet

Myvattnet är en sjö som är berömd för sitt rika växt- djur- och fågelliv. Ornitologer från Norden och från hela Europa söker sig dit. Men på många platser runt sjön är jordskorpan tunn och ibland nästan obefintlig. En grå svavelvälling bryter ofta igenom och slungar sig upp i meterhöga kaskader, och det händer att tanken snuddar vid den gamla helvetesläran, när man vandrar där.

Tillagning av lunch i en grotta med hett vatten under en hög och stelnad lavavägg

Tillagning av lunch i en grotta med hett vatten under en hög och stelnad lavavägg

Om marken är röd eller rödbrun är det ofarligt att gå där, men gula och gulvita fläckar ska undvikas, står det på stora plakat. De många turisterna som söker sig hit glömmer ändå att vara försiktiga och för många blir det en resa direkt till sjukhuset för svåra brännskador.

Men Myvattnet bjuder också på stor skönhet i linjer och färgspel och runt sjön finns stora jordbruk, bostadsområden, hotell och butiker, och där finns industrier.

Vi vet vad som händer när det kommer ett vulkaniskt utbrott, säger presidenten, men vi lever med landet som en vän. Värmen i jorden gör oss oberoende av olja och våra industrier får all sin kraft av värmen jorden.  Fred är viktigt för oss, och vi har allt i landet för att kunna leva fredligt.

 

”Bara optimister kan leva här” spelades in 1983. Programmet ingick i en radioserie om Island som sändes i SR P1 samma år.

För att lyssna på programmet: tryck på play-knappen i form av en liggande trekant i kontrollpanelen nedan.

 Trevlig lyssning!

Text och foto: Birgit Bergkvist 2015

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande