Balett för seniorer…

 

Vår gode vän silverkonstnären hade länge beundrat de nätta balettskor som grannen till ateljen, skomakaren, ställt ut i sitt fönster.

De slitna och solblekta tygskorna hade tillhört en prima ballerina från Sankt Petersburg, samma hemstad som den gamle skomakaren. Hans relation till primadonnan förblev emellertid en hemlighet.

Silverkonstnären kunde så småningom i alla fall köpa balettskorna och med dem som modell göra ett par varianter i ädelmetall.

 

Jag i min tur tecknade av dem.

Skorna var så skira och ömtåliga att de nästan vittrade sönder inför mina ögon. Medan jag ritade såg och hörde jag i fantasin hur Tjajkovskijs musik ur Svansjön lyfte och bar den kejserliga balettens dansare som piruetterade på scenen. Staden var förstås Sankt Petersburg. Graciösast av alla svävade ballerinan över golvet.

20160722_104808

Här är mitt försök att återge en av hennes tyg/skinnskor med rosa knappar. Just denna sko är kanske inte av tåspetskaraktär utan kanske mer en ”mellanaktssko”.

 

På gymmet där jag tränar ibland såg en kamrat mina skisser och undrade om jag möjligen dansade balett. Men när jag förklarat erbjöd han sig att som modell att låna ut en av sina ”gympadojjor storlek 46”. Det blir kanske nästa projekt… Picasso och van Gogh, de stora konstnärerna övade sin formkänsla genom att rita av sina och andras skor, så varför inte?

Man måste förresten inte dansa balett som senior för att ha koordinationen igång mellan armar, ben och huvud. Lagom gymnastik och regelbundna promenader räcker långt tycker jag. Att lyssna till musik, att uppleva opera och balett på scenen är njutbar motion för cellerna i huvet, åtminstone för mig.

Att dansa hambo kräver ytterligare samordning av ledningarna inom- och utombords men då behövs förstås någon att hålla i …

 

Keep swinging!

 

1 kommentar

  1. Ann-Britt Hellborg

    Härligt att läsa! Håller med dig Ove.Gympa räcker långt.Jag funderar ibland hur dessa balettdansares fötter det ut.Hambo är mera jordnära.

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande