Att vandra i grupp är en ”PULS-höjande” aktivitet på flera plan. Vandringen kan anpassas helt till dina förutsättningar och krav. Fysiska, emotionella och kulinariska upplevelser gör att hjärtat slår några extra slag.

Mallorca vyI våras var jag för första gången med på vandringsresa. Vi var sex kvinnor som sammanstrålade en kväll i maj på “Es petit hotel” i Valldemossa på Mallorca för några dagars gemensam bergsvandring. Alla kände någon, ingen kände alla. Tre hade bestigit berg tidigare, tre var noviser (varav jag var en). Alla var mer eller mindre mogna.

Du kan läsa om den vandringen HÄR.

Och nu är det dags igen för en ny vandringsresa. Men den här gången är jag med från början, i planeringen. Nästa vecka träffas vi sex, och fyra nytillkomna vandrare, för att bestämma vart vi ska åka, när vi ska åka och hur länge vi ska vara borta.

Om du också funderar på en vandringsresa, hoppas jag att du får några matnyttiga tips!

När och område

Vår vandring kommer troligen att ske under maj månad. Så för att få lagom varmt, måste vi hålla oss nära Medelhavet.

Med eller utan guide

Att vandra med eller utan guide är naturligtvis en smaksak. Min erfarenhet (en gång) är att man klarar sig utan guide, men naturligtvis är det bekvämare med guide. Det som gäller för andra resor gäller säkert också för vandringsresor. En bra guide mångdubblar eftersmaken, men en dålig guide kan lätt förstöra en resa.

Boende

När det gäller boende skulle jag föredra att bo på olika ställen längs vandringsleden. Det ligger en tjusning i att lämna en by bakom sig, utan att veta var nästa natt ska tillbringas. Bara man slipper bära bagaget. Men även detta är en smaksak …

Svårighetsgrad

IÖ vandring svårighetSvårighetsgraden på vandringarna mäts ofta i 1 till 5 ”vandrare”. Men det är jättestor stor skillnad på en kort och brant dagstur jämfört med en lång och flack dag. Också underlaget har betydelse för dagsupplevelsen, tänk rullgrus jämfört med vältrampade barkbeströdd stig. Så det gäller att läsa mellan raderna i programmet …

Så här brukar svårighetsgraderna beskrivas:
Nivå 1 Dagsetapp 5-8 km/2-3 timmar/nivåskillnad 0-200 meter
Lätt vandring som “alla” klarar.
Nivå 2 Dagsetapp 8-12 km/3-4 timmar/nivåskillnad 200-400 meter
Lite mer ansträngning för dem med normalkondition. Du bör ha vandringskängor eller låga vandringsskor.
Nivå 3 Dagsetapp 10-15 km/4-5 timmar/nivåskillnad 300-700 meter
Du behöver ha god normalkondition och viss vana av vandring. Vandringskängor rekommenderas starkt.
Nivå 4 Dagsetapp 12-20 km/5-7 timmar/nivåskillnad 500-1.200 meter
Du behöver vara i god form och regelbundet gå längre turer. Vandringskängor är ett krav.
Nivå 5 Dagsetapp 15-30 km/7-10 timmar/nivåskillnad 1.000-2.000 meter

Om alla ska bli nöjda tror jag att vi måste bestämma oss för en lägsta och högsta nivå, kanske välja bort nivå 1 och 5. Eller så kan vi ha olika program en av dagarna – för proffs eller njutare.

Prisnivå

För en veckoresa får man räkna med att det kostar 10.000 – 15.000 kr inklusive resa.

Den totala restiden

Den totala restiden med flyg t o r Arlanda och transfer till och från start- och slutpunkt har stor betydelse för totalupplevelsen. Restiden får inte ta bort rekreationseffekten av själva vandringen. I exemplen nedan växlar restiden mellan 5 och 25 timmar enkel resa. Effektivaste resan får du genom att välja en tur som utgår från någon större flygplats nere i Europa. Då får du flera avgångar och möjlighet till direktflyg.

Val av tur

Utbudet av vandringsresor är enormt. Förutom de mer eller mindre färdiga resorna kan man utan större svårighet snickra ihop en resa själv. Jag har skannat nätet efter olika turer och vandringsarrangörer, utan att ha kravet att vara heltäckande. ”Vandra” anordnade vår senaste resa – och alla var mycket nöjda. Vandra och Aktivitetspulsen4u ger störst utrymme för egna önskemål.

Spännande att se vad vi/du kommer fram till!

 

ETT URVAL AV VANDRINGSRESOR RUNT MEDELHAVET

Länkar till de olika arrangörerna ligger på slutet.

 

Vandringsresa på Madeira – 8 dagar med 5 vandringsdagar

IÖ MadeiraAnordnas av EverTrek och Vandra. Vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. transfer till/från flygplatsen, transporter till/från vandringarna, bagagetransporter mellan boenden, 5/4 st middagar. Prisnivå 6 – 7.000 exkl flyg.

 

Madeira har en fantastisk variation och skönhet i sitt landskap med allt ifrån grönskande dalar, terrasserade odlingar på platåer längs sluttningarna och höga bergstoppar med fantastiska panoramavyer. Madeira har ett mycket stort nätverk av bevattningskanaler, s.k. Levadas, och längs dessa går vandringslederna. Därför kan du utforska alla delar och hörn av denna subtropiska gröna ö.

Jag hittar inga direktflyg till Funchal – betyder att man måste flyga reguljärt med en mellanlandning (min 8 timmar). Kan finnas flygstolar hos charterbolagen.  Men det är kort transfer på Madeira …

 

Sorrento – Amalfi, 9/8 dagar med 6 vandringsdagar

IÖ Amalfi 2Anordnas av Vandra och Prima Travel. Vandra erbjuder vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. transfer till/från flygplatsen, transporter till/från vandringarna, bagagetransporter mellan boenden, 5/4 st middagar. Prisnivå 8.000 exkl flyg. I Prima Travels paket ingår flyr och transfer, del i dubbelrum med frukostbuffé, sex middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick, guide och transporter, samt reseledares tjänster. Prisnivå 13.000 inkl flyg.
Denna vandring i södra Italien ger dig möjlighet att själv bestämma längden på några av dina vandringsdagar. Du får njuta det italienska livet med god mat, sol och hav. Du befinner dig på den kända Amalfikusten och får uppleva Neapelbukten tillsammans synen av vulkanen Vesuvius som följer dig på din vandring. Med Vandra ingår en heldag på ön Capri. Vandring på ”gudarnas väg” längs den vackra kusten är en del av det du får upptäcka, tillsammans med de små härliga fiskebyarna och kanske ett dopp i det blå Medelhavet.

Det är helt OK att flyga till Rom (SAS/Norwegian 3 tim 3.000, Air Baltic 6 tim 1.400 kr) och ta tåget söderut, ca 3 tim.

 

Camino Portugués / Portugisiska vägen Porto – Tui, 8 dagar med 6 vandringsdagar

IÖ LuiAnordnas av Vandra. Vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. transporter till/från vandringarna, bagagetransporter mellan boenden. Prisnivå 4.000 exkl flyg och transfer till/från flygplatsen.

Den portugisiska pilgrimsvägen är den näst mest populära pilgrimsleden efter Den franska vägen. En led som slingrar sig ut från den medeltida staden Portos hjärta vidare norrut genom en oförstörd landsbygd fram till floden Minho och vidare in i Spanien till Tui.

Men resan tar tid. Flyg t o r Porto 6 tim ner, 10 – 20 tim hem. Förutom lång transfer.

 

Via Francigena, 7 nätter Lucca – San Miniato– Siena

IÖ LuccaAnordnas av Vandra. Vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. transporter till/från vandringarna, bagagetransporter mellan boenden. Prisnivå 7.000 exkl flyg och transfer till/från flygplatserna.

Denna del av Via Francigena tar dig genom den norra delen av Toscana, från Lucca till Siena. Lucca bjuder på en väl bevarad stadsmur, gränder med atmosfär och närmre hundra vackra kyrkor. Efter en dag i Lucca tar du tåget till San Miniato Alto där din vandring mot Siena inleds. Leden tar dig fram genom flacka omgivningar, öppna landskap och smala gator i medeltida byar. Du tar dig igenom den UNESCO-certifierade byn San Gimignano (Turistfälla) och när du senare närmar dig Siena skiftar landskapet till öppna, böljande kullar. Du bor på små trevliga, familjeägda hotell eller lantgårdar som erbjuder toskanska kulinariska specialiteter.

Anslutningsresorna tar tid!! Flyg Närmaste flygplatser till startplatsen Lucca är Pisa flygplats (35 km) – flygtid 3 tim Norvegian- och Florens flygplats (70 km). Närmaste flygplatser till slutmålet Siena är Florens flygplats (86 km) och Pisa flygplats (147 km). Förbokad transfer 1 tim resp 3 tim. Buss -/ tåganslutning t o r Pisa flygplats tar för lång tid.

Vandra på Medelhavets största ö – Sicilien, 8 dagar/5 vandringsdagar

IÖ SicilienAnordnas av WI-resor. I priset ingår flyg Arlanda-Palermo tur och retur, transfer flygplats-hotell tur och retur, del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell, frukostbuffé, en middag och en lunch inkl ett glas vin, en picknick/lättare lunch, fem dagar guidade vandringar, en vandringskarta per bokning, transporter till och från vandringar, svensk färdledning. Prisnivå 14.000 kr.

Följ med till Medelhavets största ö på vandring, ett resmål som imponerar med härligt klimat, intressant historia och siciliansk matkultur. Här är naturen enastående vacker med närheten till havet och vandringsmöjligheter i bergen. Vi vandrar i ett varierat landskap genom medeltida byar och med fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna.

Vi flyger direkt till Palermo och bor på ett fyrstjärnigt hotell precis vid havet i staden Cefalù.

 

Vandring på Kanarieöarna på egen hand, 9 dagar/7 vandringsdagar

IÖ KanarieöarnaAnordnas av Prima Travel. Vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. transporter till/från vandringarna, bagagetransporter mellan boenden. Inga andra måltider än frukost. Prisnivå 15.000 inkl flyg och transfer till/från flygplatserna.

Både Gran Canaria och Teneriffa erbjuder fantastisk vandring vilket vi får uppleva under en händelserik resa. Bortom badorterna är inlandet fyllt av vacker natur och tidlöst byliv. Vi bor lite extra bra på “parador”, hotell med särskilt vackert belägna eller kulturhistoriskt värdefulla byggnader, och på ett fräscht seaside hotell. Variationen är slående när vi vandrar i dramatiska bergslandskap, vacker kust, trolska skogspartier och färggrann öken. Den stora finalen är avslutningen på Spaniens högsta topp Teide, varifrån vi med lite tur kan se alla de övriga öarna i arkipelagen.

Gran Canaria och Teneriffa är lika lätt att ta sig till och från som Mallorca, men flygresan är 4 timmar längre. Mycket omväxlande program!!

 

Vandra i Nerja-området, valfri längd
IÖ NerjaAnordnas av Aktivitetspulsen4u. Priset beror lite på vad kunden vill uppleva under sin resa. Vi behöver bara ta oss till Arlanda så sköter arrangören resten. Vandringarna anpassas till vad gruppen orkar prestera. Priset blir normalt 12 500 kr.

Området runt Nerja är gynnat av vad meteorologer brukar kalla en mikroklimatisk bubbla. Med det mäktiga Sierra Nevada i bakgrunden och med Almijarabergen precis bakom och som här skär ner till havet skyddas Nerja effektivt från nordliga vindar. Nerja ligger där bergen möter havet och omges av en förödande vacker natur med vackra toppar och dramatiska bergstungor som skjuter ut i havet. Man bor i Nerja och med Nerja som utgångspunkt kan man välja mellan 8 olika dagsrundvandringar av varierande svårighetsdag.

Närheten till Malaga gör flygresa och transfer lättöverkomliga.

 

Vandring Norra Cypern, 8 dagar med 5 vandringsdagar

IÖ CypernAnordnas av Bikan. Vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. flyg från Stockholm, Göteborg eller Kastrup, transfer på Cypern, 7 nätter självhushåll eller halvpension, 5 dagars vandringar, transport till och från start och slutpunkter, kartor och information om dagsturerna, inträde till de tre borgarna, 5 lunchpaket. Prisnivå 10.000 inkl flyg till Cypern.

Vår vandringsvecka är en njutningsfull vandringssemester längs Norra Cyperns vackra bergskedja Kyreniabergen från öster till väster. Under våren är marken i den väldoftande pinjeskogen täckt med orkidéer, flera av dem unika för Cypern. Bergen kröns av korsriddarslott, bysantinska kyrkor, kloster och ruiner från ända tillbaka till bronsåldern.

Vandra på ön Elba, 6 dagar/5 vandringsdagar

IÖ ElbaAnordnas av Travl. Vandring på egen hand med stöd av kartor och guidebok. I resans pris ingår bl.a. Boende 5 nätter inklusive frukost, 4 middagar (3 rätters menu) på hotellet i Marina di Campo på Elba, transporter till/från vandringarna. Prisnivå 5.000 exkl flyg till Pisa eller Florens, tåg till Piombino och båt över till Portoferraio.

Denna lilla ö ligger ca. 1 timmes båtresa från fastlandet, mellan Toscana och Korsikas norra del. Ön är mycket kuperad och mängder av små vikar, uddar och skär finns runt hela ön. Här har man i många år livnärt sig på fiske och brytning av järnmalm. Vandringslederna går ofta uppe på höga bergsplatåer där utsikten är betagande åt alla håll. Högsta punkten på ön är dryga 1000m (Monte Capanne) och hit upp kan man även ta sig med en enkel gondol.

Flyg till Pisa eller Florens, tåg till Piombino och båt över till Portoferraio. Resan är målet …

 

VANDRING PÅ SÖDRA KRETA, 8 dagar

IÖ KretaAnordnas av Pathfinder Travels. I resans pris ingår: Flyg Stockholm – Chania t/r, lokala transporter – till/från flygplatsen samt till/från Sfakia, transport av bagage där det är möjligt, två svenska färdledare, övernattningar i dubbelrum med god standard, all mat: frukost, lunch/lunchpaket och middag inklusive vatten. Prisnivå 13.000 kr.

Vi vandrar i det karga landskapet mellan Lefka Ori och det ­turkosblå Medelhavet, vilket gör det möjligt att ibland ta ett dopp under ­dagsturerna. Lederna är steniga men kantas ofta av växtlighet, som vildväxande salvia, oregano och diktamo. Vi får uppleva många olika miljöer; små vitkalkade byar, en vild ravin dit vi tar oss via kalderimis (antika åsnestigar) och gröna, lummiga skogar med pinjeträd, ­cypresser, lönnar, kastanjer och getstigar som fortfarande används. Vi ser även små kyrkor, från bysantinsk tid och senare, med en del välbevarade fresker.

Till vissa övernattningsställen kan de ordna med transport av packning, med hjälp av bil eller färja. Packar du smart behöver dock packningen inte väga så mycket och runt 10 kg kan de flesta bära utan problem. Dvs vi måste bära ….

 

VANDRING I MAESTRAZGO, SPANIEN

IÖ SpanienAnordnas av Pathfinder Travels. I resans pris ingår: Flyg t/r Barcelona, alla lokala transporter, svensk färdledare, lokal vandringsguide, övernattningar och mat under vandringen, transport av bagage Prisnivå 15.000 kr.

I det orörda området Maestrazgo har erosionen mejslat ut landskapet och skapat formationer som är en fröjd att vandra genom. Vandringen är variationsrik och området bjuder på en mångfald av flora och fauna. Leden går på tusenåriga pilgrimsstigar och tar oss förbi medeltidsbyar, längs med kristallklara vattendrag, ek- och barrskogar, floder, slätter, bergsklyftor och kullar.

Vandringen går i tämligen kuperad terräng (stundtals kan det vara ganska brant och stenigt) och är graderad som lätt/medelsvår. Vi vandrar mellan fyra och sju timmar per dag. Efter att ha läst programmet tror jag att deras bedömning av svårighetsgrad inte överensstämmer med övriga arrangörers.

 

VANDRING I HÖGA ATLAS, MAROCKO

IÖ AtlasAnordnas av Pathfinder Travels. I resans pris ingår: Flyg t/r Marocko, alla lokala transporter, svensk färdledare, lokal vandringsguide, kockar samt mulåsnor med förare, övernattningar och mat under vandringen, transport av bagage Prisnivå 15.000 kr.

Denna vandringsresa är förlagd till Höga Atlas och vandrar du i detta bergsmassiv möts du av intensivt gröna terrassodlingar, ockrafärgade bergssidor och gnistrande vattenfall. Du andas in dofter av lavendel och vildoliv från sluttningarna och träkolslagad mat från berberbyarna. Berberna är ursprungsbefolkningen i Marocko och under vandringarna kommer du i kontakt med detta folks kultur och traditioner. SPÄNNANDE!

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan cirka 1200 och 2700 meter, dock mestadels mellan 1500 och 2500 meter. Vi kommer endast bära lätta dagpackningar och vandra cirka 5–7 timmar om dagen.

 

Text: Ingrid Österberg
Foto: hämtade från researrangörernas hemsidor
Länkar till omnämnda researrangörer:
1. Prima Travel
2. Vandra
3. EverTrek
4. Pathfinder 
5. Travl
6. Bikan
7. Aktivitetspulsen4u
8. WI-resor

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande