Jag är sedan 2005 borgerlig vigselförättare. Det är egentligen ett politiskt uppdrag, men samtidigt så långt ifrån politik man kan komma.
Man förordnas av Länsstyrelsen, men innan man får påbörja sitt uppdrag måste man genomgå ett skriftligt kunskapstest gällande äktenskapsbalken m.m. I Örebro är vi fjorton vigselförättare som arbetar utifrån ett schema, där de flesta vigslarna är förlagda på lördagar och andra större helger.

Brudbukett

Borgerliga vigslar är ett mycket fint alternativ till kyrkliga bröllop, och här i Örebro har vi en vacker representationsvåning i Rådhuset som många av vigslarna äger rum.

Rummet är alltid smyckat med ett stort vackert blomsterarrangemang inför varje vigsel, och så tänds massor med ljus för de som så önskar.
För mig känns det alltid viktigt att före varje vigsel ha ett samtal med brudparet för att höra hur de vill ha det omkring själva vigseln.

Cermonin i sig är kort, men jag föreslår ofta att jag kan läsa någon kärleksdikt, vilket de flesta gärna vill. En del har också med sig någon som spelar piano eller sjunger. Möjligheterna är stora att ordna så man får det precis som man vill.

Förutom i rådhuset, så har jag har även förättat vigslar vid sjöar, i trädgårdar och hem, vid utsiktsplatser och flygplatser .

Det är för mig en ära att få göra varje vigsel så personlig som möjligt, då det skall vara ett minne för livet.

Just nu förbereder jag mig inför kommande lördagens fem vigslar. Och det är lika roligt som alltid.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande