Att bo på vandrarhem är anspråkslös frihet och kravlös förflyttning. Tillsammans med maken och hunden har jag just tillbringat en vecka med övernattning i tre vandrarhem – alla i olika landskap.  Vandrarhemsboende har under alla år varit en del av min sommar och jag vill gärna sjunga vandrarhemmens lov.

Min första vandrarhemsvistelse upplevde jag när jag var tio år. Det var i Frankrike och detta var också min allra första utlandsresa. Min mamma, min syster och jag hade farit med Nordexpressen till Paris. Efter några dagar där for vi till Le Havre i Normandie och där bodde vi på ett vandrarhem eller, på franska, auberge de la jeunesse. Vandrarhemmet hade två stora sovsalar, en för män och en för kvinnor, enkla toalett- och tvättrum och ett gemensamt kök för självhushåll. Detta var för länge sedan men jag minns allt alldeles klart.

Under tonårstiden for jag på skolresa till Tyskland. Vandrarhem, Jugendherberge, var en självklar övernatt­nings­lösning. Både den franska och den tyska benämningen, liksom youth hostel i England, betyder ”ungdomshärbärge” och för ungdomar var det kanske ursprungligen tänkt.

I Wikipedia läser jag att det första vandrarhemmet öppnades redan 1909 i en gammal borg i den tyska staden Althona. I Sverige fick vi det första vandrarhemmet 1933 i Gränna. Jag känner inte till om det inrymdes i ett hus med annat tidigare användningssätt men det verkar vara vanligt också i vårt land. Se bara på skeppet af Chapman i Stockholm och de tre vandrarhem som vi övernattat i den här sommaren.

Vandrarhemmen var från början avsedda just för vandrare och längst i norr, vintertid, för skidåkare. Numera kommer vandrahemmens gäster med bil eller cykel. Standarden är enkel, priset facilt men man bor bekvämt i enkel- eller dubbelrum eller rum för hela familjen. Dusch och toalett finns på rummet eller delas med andra. Självhushållskök finns, välutrustade och bekväma, och på vissa serveras frukost. På många vandrarhem är hundar välkomna men i särskilda rum. Krav på gästerna är att ta med lakan och att städa ordentligt efter sig.

Vi kom inte i bil till årets första vandrarhemsvistelse  – vi kom med båt till vandrarhemmet på Tjärö i Blekinge skärgård. Här tillbringade vi en natt på släktträff med femton av mina närmaste släktingar. Vi och hunden fick en stuga för oss själva, övriga bodde familjevis i dubbel- eller flerbäddsrum fullt modernt i stort rött hus.

Vandrarhemmet på Tjärö.

Vandrarhemmet på Tjärö måste vara ett av de första i Sverige. Som vandrarhem tillkom det redan 1939. Om öns historia läser jag att det redan på 1600-talet fanns en gård på ön med fiske och jordbruk som huvudnäringar. Efter många turer sålde den siste ägaren hela ön 1939 och därigenom kom den i Svenska Turistföreningens ägo och blev ett vandrarhem.

Svenska Turistföreningen rustade upp gården och kompletterade med flera hus från trakten i takt med att besöksantalet steg. 2008 köptes hela ön av privatpersoner som nu med liv och lust förvandlar den till en semester- och konferensanläggning. I vandrarhemmet på Tjärö är standarden därmed lite mer hotellik och god service erbjuds.

Från Tjärö for vi vidare till skånska Österlen. Här hade vi bokat in oss på vandrarhemmet i Hammenhög, gården Mariedal. Den är en typisk skånegård med sina tre längor runt en stenlagd gård. Också detta vandrarhem har ett förflutet – som lantmannaskola. När skolan lades ned för tio år sedan övertogs gården av ett ungt par, som successivt förvandlat den till ett bekvämt vandrarhem.

Det tredje vandrahemmet på vår färd hade vi hittat i Långasjö i Kalmar län. Nu var vi på hemväg men behövde göra ett uppehåll på den långa resan. I Långasjö har de gamla kyrkstallarna byggts om till vandrarhem. Man bor bekvämt i rum, som tidigare varit spiltor. Varje rum/spilta har fortfarande namn efter den gård i trakten som disponerade den. God och närande frukost serverades och kunde avnjutas i sällskap med två kvinnor på vandring längs den 12 mil långa utvandrarleden – två personer som kom varken bilandes eller cyklandes utan till fots, precis som det var tänkt en gång.

Vandrarhem Långasjö.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande