När man blir äldre blir plötsligt saker som tidigare varit självklara något man kanske ska vara tacksam över. De fem sinnena, den extra orken man alltid kunde skrapa ihop, fördelen av att vara familjens mittpunkt, m.m.

Vad är det svåraste med att bli gammal?

Vi frågade er även om vad känner ni inför åldrandet (rädsla, ilska, maktlöshet, förväntan… etc.) och bad er berätta varför. Nedan är några av svaren.

  • Jag tycker det är så härligt att leva trots – eller tack vare – mina 78 år. Allt jag gör väljer jag själv, bara trevliga saker. Det som gör mig sorgsen är att jag inte ska hinna med det jag vill göra. Det finns fortfarande såååå mycket kvar att uppleva!
  • Att inte hinna följa barnbarnen till vuxen ålder.
  • Utanförskap, ensamhet, tappat initiativförmågan, kommer inte igång med någonting. Jag har svårt att se det trevliga i att laga mat. Det kanske ser gnälligt ut, men det är mina ärliga känslor.
  • Att vilja göra en massa saker, men känna att åldern har hunnit i kapp en. Invärtes är man fortfarande ung men kroppen säger annat!
  • Inte alls svårt att åldras! Det enda alternativet till att bli äldre är, enligt mitt sätt att se, att dö och då är det ju ingen svårighet att föredra åldrandet. Att dessutom få höra ett 20-årigt barnbarn säga att när hon blir gammal vill hon bli som farmor gör att framtiden ser ljus ut.
  • Känner mig inte gammal! Jag har fortfarande orken och spänsten kvar. Lite artros och andra småkrämpor har jag, men jag har en hel del energi som jag försöker få utlopp för. Går på gymmet två dagar i veckan, stavgångspromenader. Har precis börjat med squaredance. Reser och ser mig om i världen. Umgås med vänner, umgås med barn och barnbarn i den mån de har tid! Går på teater mm. Däremot kan jag känna en viss rädsla inför att bli riktigt gammal och behöva vård! Vårt samhälle i dag, är alltför kallt och medkänsla, omtanke finns inte alls!
  • Jag känner inget särskilt för åldrandet jag ser positivt på livet och håller mig aktiv i samhället genom arbete inom Senior net och i projekt om grannsamverkan. Är huvudansvrig för grannsanverkan i mitt området sedan dansar jag en gång i veckan och träffar alla trevliga killar skojar och har det bra det man tyvär inte kan motverka att mina vänner lämnar detta jordelivet och dom saknar verkligen så nu försöker jag att hitta nya vänner genom 60plus men det är svårt. Jag reser gärna och tycker om att uppleva detta tillsammans med en god vän kvinna eller man.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande