Hamnar stocken på en blomkål, stammen på en broccoli eller foten på en svamp i papperskorgen när du lagar mat? Dessa delar är fullt ätbara, så ta tillvara hela grönsaken.

Det bästa sättet att ta tillvara ett blomkålshuvud är att skiva den rakt av med stocken så att de mittersta skivorna blir som ”träd”. Kantskivorna kommer att smula sönder, men det gör ingenting. Fördela alltsammans på en ugnsplåt med lite salt och olivolja och rosta i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Det blir ljuvligt gott! Ett perfekt alternativ till ris för den som försöker undvika kolhydrater.

Broccolins stam är en delikatess som är extra god rå, tycker jag. Skala den med vass kniv och skär den i tunna skivor eller små tunna stavar och massera in en vinägrett som att den mjuknar lite. Den blir jättegod i sallader tillsammans med andra grönsaker. Sen har vi purjolöken där jag har sett många slänga den mörkgröna delen i soporna, trots att den är jättegod. Den sätter piff på alla möjliga rätter med sin något kraftigare smak och fina färg. Purjolök kan ätas rå, tillagas snabbt, t.ex i wok eller kokas länge i grytor. En mångfacetterad grönsak med andra ord! Jag älskar grönsaker!

Av: Kicki Theander, grundare och matinspiratör på Middagsfrid

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande