Med åren får vi värk än här och än där. Är det ganska lindrig värk kanske vi besöker läkemedelshyllan på snabbköpet eller på vår bensinmack. Vill vi också få litet råd går vi till apoteket. Som en försiktighetsåtgärd mot överkonsumtion har Socialstyrelsen sagt att vi bara får köpa en förpackning värktabletter men det hindrar inte att det ibland går att köpa två förpackningar men av olika sort.

Är det bra att kunna köpa läkemedel så lättvindigt? Det är en fråga väl värd att ställa! Många av oss går gärna till en fackhandel om vi skall köpa något viktigt.

Lägg märke till att ett läkemedel kan ha olika namn. Det finns alltid ett substansnamn men det kan finnas olika tillverkare och var och en av dessa sätter egna namn på produkten.

Det finns många receptfria värktabletter. Det välkända Alvedon är paracetamol och kan också heta PamolPanodilParacetamol eller Reliv. I vanliga doser och under kort tid ger paracetamol inga biverkningar. Höga doser, väl över den rekommenderade doser, kan ge svåra livshotande skador på levern. Samtidigt alkoholintag förstärker skadan och tyvärr går alkohol och värktabletter ofta hand i hand!

Acetylsalicylsyra (ASA) är en av de äldsta fabrikstillverkade värkmedicinerna. Kärt barn har många namn. Vi känner det kanske bäst som Magnecyl, men nu tillverkas inte magnecyltabletter längre. Aspirin är också ett gammalt namn som också används internationellt. Alka-SeltzerBamyl och Treo är andra fabriksnamn. Används acetylsalicylsyra som medel att förhindra proppar i kranskärlen och andra kärl får det namnet Trombyl. En vanlig ASA-tablett innehåller 500 mg, Trombyl endast 75 mg och det har visat sig att detta räcker för att skyddar kranskärlen. Av och till dyker det upp rapporter att ASA också minskar risken för cancer.

Den mest kända biverkningen av ASA är magsår och blödningar. Då den också gör blodet mer “lättblödande” får den inte användas om vi äter Waran eller annan blodproppsförhindrande medicin. Får Du lätt näsblod när Du blir förkyld, använd då inte ASA för att lindra symtomen.

Nästa grupp värktabletter kallas NSAID och innehåller läkmedel som ibuprofen,naproxenpronaxen. De ger lindring vid inflammation, smärta och feber och lanserades som ersättning för ASA. Är snällare mot magen än ASA. Kan försämra astma, kan förvärra hjärtsvikt och, tankeväckande, kan ge huvudvärk när behandlingen upphör. Fabriksnamn är för ibuprofen: AlindrinBurana brusIbumaxIbumetin, Ibuprofen ochIpren. Naproxen kan heta AlpoxenEoxNaproxen, och Pronaxen.

Glukosamin är en grupp för sig, är ett kroppseget ämna. Kan lindra artrosbesvär. Ger ingen akut smärtlindring. Fabriksnamn är ArtroxComforaDonaconGlucomed,GlukosaminGlycosine och Perigona.

På apoteket kan vi också köpa Diklofenak, Nabumeton och Fenazon.

Led- muskel- och ryggvärk kan också lindras av värme i form av värmedyna, vetepåsar och varma bad. En sjukgymnast kan vara till stor glädje genom rörelseövningar, med eller utan värmebehandling, och handfasta råd om hemmaträning. När vi har akut ont är vila bäst men sedan börjar träningen. Och tänk på att bara genom att hålla en led stilla den börjar göra ont.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande