Befolkningen är indelad i två grupper just nu, de fettskrämda som gärna köper nya lättare Bregott och de kolhydratskrämda som äter åt LCHF-hållet (Low Carb High Fat).

Det är inte lätt att avgöra vad som är nyttigt och inte nuförtiden. Det handlar inte längre om att bara välja rätt fördelning mellan fett, kolhydrater och protein, eftersom där råder delade meningar. Sedan har olika sorters fett olika kvalitet, där t.ex. omega-3 är bra och härdat fett är dåligt. Kolhydrater kan vara snabba eller långsamma, oprocessade eller raffinerade osv. Sedan beror det också lite på vem man väljer att tro på.

Undersökningar visar att 25 % av befolkningen äter åt LCHF-hållet och försöker undvika kolhydrater. Jag tror dock att det stora flertalet är kvar i jakten på kalorier. Varför skulle det annars ständigt komma ut nya produkter med sänkt fetthalt, t.ex. Bregott mindre? Priset för mindre fett i smöret är konserveringsmedel och modifierad stärkelse. Jag undviker lightprodukter, för att de nästan alltid innehåller oönskat ”skräp”. Jag anser att vi vet för lite om hur dessa fabriksingredienser påverkar kroppen. Rena råvaror som inte processats i fabrik är mer min melodi. Det känns viktigare än att fokusera på fett- och kolhydratprocenten.

Av: Kicki Theander, grundare och matinspiratör på Middagsfrid

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande