Eftersom vi gjort oss av med sommarstället för länge sedan, hittar vi på lite annat att göra i stället. Själv är jag är mycket förtjust i att resa, dock inte ligga-still-resor och sola, vilket jag tycker är långtråkigt och dessutom cancerogent. Hitintills har jag och min man i år bokat in oss på en Rhonekryssning i juli och igår bokade vi en rundresa till Kroatien i maj. 

Aktiv semester: vandring i Toscana

Men för att återkomma till den annorlunda semestern, som jag varmt vill förespråka så handlar det om folkhögskolornas sommarkurser. Min man och jag tycker att de är jättetrevliga, vi har nog vid det här laget avverkat 30-40 stycken! I år har min man och jag anmält oss till en bloggkurs, men känner jag oss själva rätt blir det nog ett par till i sommar.

Folkhögskolor finns över hela Sverige med olika inriktning och arrangörer. De flesta sommarkurserna är på c:a 5 dagar och finns i vitt skilda ämnen med olika smakriktningar. De allra flesta vi gått på har varit mycket innehållsrika med bra lärare. Ofta startar kurserna på förmiddagar, men eftersom vi växlar skolor alltifrån Umeå till Skåne och saknar bil brukar vi därför betala extra och komma en dag i förväg och ibland också övernatta en natt extra sista dagen. Rummens kvalité varierar, enkelrum brukar finnas, ibland har rummen dusch och badrum, men inte alltid. Mat och fika ingår och maten brukar vara mycket bra, för vegetarianer och allergiker kan det fixas annan mat om man säger till i förväg. På några skolor är det alkoholförbud och på andra ordnas det pubverksamhet med vin och öl beroende på vem som står bakom skolan.

Man kan redan nu gå in och kolla på nätet utbudet av sommarkurser: http://www.folkhogskola.nu/Kurser/Kurstyper/Sommarkurser–Korta-kurser/ Själv tycker jag att det är lättare att få en överblick över utbudet när man bläddrar i sommarkatalogen, den kommer ut i februari, men man kan redan nu ringa telefon: 08-796 00 50 och beställa så får man den hemskickad.

Min man och jag brukar åka på kurser till en gemensamt vald folkhögskola oftast går vi på någon kurs tillsammans, men ibland delar vi på oss, som en gång när vi var i Hemse på Gotland deltog jag i en medeltidskyrkokurs och min man på en datakurs.  Själva ämnet tycker vi inte är sådär jätteviktigt eller vilken kurs det råkar bli, bara kursen verkar trevlig. Under årens lopp har det blivit en verkligt blandad kompott. Ett år när vi hade anmält oss till en göra-affischer-på-dator-kurs eftersom vi då höll på mycket med basarverksamhet för SOS-Barnbyar, blev kursen i sista minuten inställd beroende på för få deltagare, eftersom vi då blev sent ute hade vi bara hattovnings- och etsningskurs att välja på. Inte för att jag är konstnärligt lagd utan för att min man vägrade tova hattar så hamnade vi på en jättetrevlig etsningskurs i Värmland, så numera har jag i alla fall ett hum om torrnålsgravyr, mezzotint, akvatintsetsning m.m. men dessa kunskaper har vare sig min man eller jag har praktiserat efter kursen.  

Aktiv semester: kurs i bokbinderi.

Av de kurser vi deltagit i har några varit förlagda utomlands, vidare har vi gått på datakurser, kurser i; engelska, medeltidshistoria, vandring, foto, filmning, videoredigering, screentryck, bokbinderi, möbelrenovering, mikrobiologi, matlagning, trolleri, kurs om humlor m.fl. Förra sommaren var vi på Närproducerat på Gotland och besökte bondgårdar, en sparrisodling, restaurangkök m.m. en kurs vi varmt vill rekommendera. Vidare var vi på Visingsö (historia) och kultur och matlagningsresa i en by i Toscana. (Den sistnämnda var med S:t Sigfrids folkhögskola, vi har varit där minst sju gånger och gått på olika kurser, men dessvärre var det troligtvis den sista resan, som skolan gjorde.)

Vi brukar därutöver också varje år hyra en stuga en vecka på Gotland och en på Dalarö genom www.fritiden.se (samma stugor varje år).

Har man någon form av funktionsnedsättning har jag i min handikapptips-blogg tips på rekreationsställen i Sverige och utomlandstips, men även tips hur man hittar vandrarhem och stugor i Sverige om man har besvär med att gå i trappor. Se:http://handikapptips.wordpress.com/2012/10/18/sommavistelse-for-handikappade/

Jag hoppas ni med detta fått lite tips!

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande