Tänker Du fira allhelgona-afton? JASÅ, inte!

Halloween har kommit till Sverige mest som ett shoppingsbefrämjande jippo. Vi högtidlighåller Allhelgonahelgen på ett allvarligt sätt och många tycker nog det är en skymf mot de döda med Halloween.Kanske tar vi helgen väl allvarligt. Söderut kan man få uppleva hur människorna där samlas på begravningsplatsen med mat och dryck. De umgås och tycks minnas det bästa av de avlidna.

Av Klas Göransson

När gränsen mellan natt och dag, det gamla och nya året, överträddes kom också de döda tillbaka för en stund.För att de skulle komma rätt tändes eldar. Även häxor och annat oknytt vaknade upp men de skrämdes

bort av eldarna. Väsen som älvor, gnomer och alver rörde sig i naturen och för att de skulle förbli vänligt sinnade satte man ut mat och dryck.

Var det fest med mat och dryck blev det också upptåg. Maskerade och utklädda vandrade ungdomen omkring från hus till hus och tiggde mat och dryck, fick de ingenting hämnades de med något spektakel eller nidvisa. I mörkret lyste de sig med kålrotslyktor.

När gaelerna blev kristnade försökte kyrkan utrota vidskepelsen och bland annat sammanförde man Samuin med Alla Helgons Dag. Kyrkan lyckades dock inte helt utrota de gamla sedvänjorna och än i dag firas Alla Helgons Afton, Halloween, med inslag av hedniska myter.

Kålrotslyktan fick sina skrönor. Det var en slug men lat smed som hette Jack. Han söp och spelade om pengar. Han slog vad med djävulen med sin själ som insats. En gång förlorade han och när djävulen kom för att få själen bad han densamme, som en sista tjänst, att klättra upp i ett träd och hämta ner ett äpple. Det var en vänlig djävul så han klättrade upp i trädet. Då passade Jack på att rita kors på stammen och låste fast djävulen i trädet. När djävulen lovade att Jack skulle få behålla sin själ blev han fri. Jack dör och först går han till himlens port men sankte Petrus släpper inte in honom. Då går han till djävlens domäner för att få vara där men denne släpper inte in honom då han inte får ta hans själ. Så Jack får vandra tillbaka tillbaka till jorden, utan att vara död eller levande. För att han skulle hitta tillbaka fick han några glödande kolstycken av den onde. Jack samlade kolen i en urgröpt rova och så var kålrotslampan född. Det finns folk som sett honom irrar omkring i våra dagar.

Irländare, skottar och walesare har hållit kvar sitt firande av Allhelgonadagsafton eller Halloween. De tog med sig seden till Amerika. Där fanns pumpor som var bättre som lyktor och som vi ser än i dag.

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande