Tips och planering

FRYS IN/ TA TILLVARA

Biffarna går utmärkt att frysa in, antingen råa eller stekta. Annars bör de ätas upp inom 2-3 dagar efter tillagning. Rotsaker går att frysa men passar kanske bäst som matlåda.

Älgbiffar med rotfrukter och gräddsås

FÖRBERED

Mät upp och blanda alla ingredienser till färsen utom själva köttet (punkt 2). Mät upp mjöl och buljong samt vatten, soja, grädde och peppar till såsen kvällen före (punkt 5).

SLUT PÅ TIMJAN?

Uteslut timjan eller ersätt med någon annan torkad örtkrydda. Det blir gott ändå!

IINGREDIENSER:

2 bakpotatisar
2 msk olivolja
ca 200 g palsternacka
100 g morot, 1-2 st
1½ tsk + 2 krm timjan
2 tsk svensk senap
½ msk ströbröd
2½ msk vispgrädde
250 g älgfärs
1½ msk smör
1 tråg machésallad, 70 g
100 g tomater, 1-2 st
½ msk vetemjöl
1 tsk buljongpulver (alt. 1/4 tärning)
½ tsk kinesisk soja
½ krm vitpeppar 

KÖKSREDSKAP:

Kniv, skärbräda, måttsats, skalare, djup ugnsplåt, bunke, stekpanna, skål, kastrull

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär 2 bakpotatisar i 2 cm breda tärningar. Skala och skär ca 200 g palsternacka och 100 g morot (1-2 st) i 2 cm breda stavar. Lägg allt på en djup ugnsplåt och ringla över 2 msk olivolja, 1½ tsk timjan, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i 20-30 min. Rör om då och då.

2. Blanda ½ msk ströbröd, ½ msk vispgrädde 1 krm salt, 2 tsk svensk senap, 2 krm timjan och 1 krm vitpeppar i en bunke. Blanda ner 250 g älgfärs. Forma färssmeten till 4 biffar.

3. Smält 1 msk smör i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme 3 min/sida.

4. Skölj 1 tråg machésallad (70 g) och skär 100 g tomat (1-2 st) i grova bitar. Blanda allt i en skål.

5. Smält ½ msk smör i en kastrull. Rör ner ½ msk vetemjöl och 1 tsk buljongpulver (alt. 1/4 tärning). Tillsätt 2 msk vispgrädde, 1 dl vatten, ½ tsk kinesisk soja och ½ krm vitpeppar. Låt puttra i 2 min.

6. Servera de ugnsrostade rotfrukterna med biffarna, såsen och salladen.

Receptet kommer från MIDDAGSFRID

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande